Rauga mīkla – universālā recepte bez olām un piena. Mana mīļākā!

Rauga mīkla

Rauga mīkla – recepte, kas noderēs jebkuram dzīves gadījumam. Šī mīkla neizmaksās dārgi, jo tā ir pagatavojama bez olām un piena.

Šāda universāla mīkla lieliski derēs pīrāgiem, bulciņām, belašiem, picai u.c.

LASI VĒL: Kāpēc es to negatavoju no maltās gaļas agrāk? Satriecošs gaļas pīrāgs, kas neliks mocīties ar mīklas pagatavošanu!

 

Rauga mīkla – sastāvdaļas:

• 900-1000 g milti
• 500 ml ūdens
• 30 g svaigs raugs (vai 10 g sauss raugs)
• 50 ml eļļa
• 1 ēdamkarote cukurs
• 1 tējkarote sāls

 

Pagatavošana:

Pirmais solis, gatavojot mīklu, – sadrupiniet svaigu raugu.  Raugam pievieno cukuru un ar karoti izmīca līdz viendabīgai masai. Pielej ūdeni. Ūdenim jābūt siltam, bet nekādā gadījumā tas nedrīkst būt karsts.

Pievieno miltus (100 g mazāk nekā paredzēts). Ar kuļamo slotiņu kārtīgi samaisa, lai nebūtu kunkuļu.
Bļodu, kurā atrodas mīkla, apsedz ar dvieli un novieto siltā vietā uz 10-15 minūtēm, lai raugs aktivizētos. Kad mīkla sāk celties, pievieno eļļu un sāli.

Beigās pievieno atlikušos 100 g miltu un sajauc mīklu. Nevajadzētu visu mīklu pievienot uzreiz, jo milti mēdz būt atšķirīgi un reizēm tie ir nepieciešami vairāk vai mazāk. Maisi mīklu līdz tam brīdim, kamēr tā sāk lipt nost no rokām un bļodas malas. Mīklai jābūt maigai, elastīgai un blīvai.

Tīru bļodu iesmērē ar eļļu, ievieto tajā mīklu, apsedz ar dvieli. Pēc tam ievieto siltā vietā uz 40-50- minūtēm.
Mīklai jāpalielinās 2-3 reizes. Uzcēlušos mīklu uzliek uz galda vai dēlīša, un var ķerties klāt cepšanai!

LASI VĒL: Redzat mīklu? Cepšanas laikā tā pārvēršas par Krēmu! Pīrāgs “Neredzamā” ar āboliem un bumbieriem

Var cept pīrāgus ar jebkāda veida pildījumu. Var cept bulciņas, picas. Veiksmīgu gatavošanu!

Sīkāku mīklas pagatavošanas recepti var aplūkot arī video:

 

Arī interesanti –  Rauga mīkla: labākā recepte, no kuras sanāks gaisīgi speķa pīrādziņi! SPIED ŠEIT, lai lasītu!

 

avots: vranya.net

Leave a Comment